Udang
ni kalau diikutkan antara pilihan lauk paling laku kat rumah akak Nuna. 2 orang
anak akak Nuna tu memang suka udang. Tersangat sukanya depa, sampai kalau beli
setengah kilo tu, boleh 2 kali masak ja unuk mereka berdua.
Udang
ni, goreng kunyit campur ubi kentang ja pun dah sedap tahap makan
bertambah-tambah kalau kena dengan kicap manis. Lagi la kalau masak yang lain. Gulai
udang ke, masak lemak udang ke, rendang udang ke. Aduhaiii.. Tapi yang menjadi masalah
untuk buang ‘tulang belakang’ udang tu.
Udang
kecil-kecil tak nampak sangat hitam-hitam atas belakang dia tu. Tapi kalau
udang besar, memang jelas dan nyata. Pernah tau akak Nuna makan udang yang tak
dibuang tulang belakang dia tu. Adehhh, terbantut selera. Akak Nuna panggil
tulang belakang lah ye, walaupun yang sebenarnya tu adalah tahi dia. Udang manaada
tulang. Hehe.
Kenapa
kita kena bersihkan tulang belakang udang ni? Di mana terletaknya tulang
belakang udang? Line hitam atas belakang udang tu lah yang akak Nuna maksudkan
tulang belakang udang. Kita kena bersihkan sebab dalam saluran hitam tu
mengandungi pasir-pasir air laut yang masin dan kotoran lain. Kalau kita tengok
rancangan masakan, chef-chef tu pn akan buang line hitam tu.
Tapi
kita taknak buang kulit udang kan, untuk mengekalkan kesegarannya. Buang kaki
dan kepala tak apa. Ada orang belah belakang udang tu. Tersilap belah, pisau
makan jari. Adoi. Ada juga yang guna gadjet daripada brand Tupperware (promote
free). Tapi katanya makan masa jugak.
Jadi
kat sini akak Nuna nak share step mudah untuk bersihkan tulang belakang udang,
hanya menggunakan lidi sate. Akak Nuna dah guna cara ni lama dah, dan untuk
setengah kilo udang bersaiz sederhana, tak sampai 10 minit settle kesemuanya.
Jom,
step by step.
1. Bersihkan
udang sekali lalu dengan air bersih. Kemudian, potong kepala sikit dan ekor
udang.
2. Cucuk lidi tu kat
bahagian belakang udang, paling hampir dengan ekornya. Tapi jangan hujung
sangat. Pilih ruas kedua dari belakang. Kalau depan sangat, nanti line hitam tu
akan mudah putus.
3. Kemudian, tarik lidi tu
ke atas perlahan-lahan. Waktu ni, isi udang akan ‘pecah’ la sikit. Tarik sampai
keluar semua line hitam tu. Memang dia akan keluar satu line panjang macam tu
sekaligus. Tarik perlahan-lahan. Kalau kuat, dia akan putus di tengah jalan.
4. Ulang kepada semua
udang.
5.
Ni
hasilnya untuk setengah kilo udang
Geli
kan kalau tak buang. So, dah dapat tips mudah ni, apply ya. Untuk kesejahteraan
keluarga. Selamat bersihkan udang!
-----------------------------------------------------------------------
Nak beli Shaklee dengan menggunakan
Debit Card/ Credit Card?
Akak Nuna
No Hp : 019-5703129
whatsapp : http://NunaShaklee.wasap.my
Facebook : Nurul Farhana Kasim
No comments:
Post a Comment