Thursday, July 25, 2013

Ramadhan Day 16..

Tadi pas masak, wassap gambar menu iftar i today kat Geng Kiut...pastu depa minta resepi..so, dah alang2 i hantar resepi kat depa, so copy paste ke sini laa plak..

walaupon nampak xcantik, tapi rasa dia sedapppppppp.....serius xtipu..=p

Resepi ayam masak merah bermadu versi ketuk2 ramadhan nuna....
--------------------------------------------------------------------
  1. Mula goreng ayam boh garam kunyit separuh masak..
  2. Tumis bahan 4 beradik sampai wangi...
  3. Boh bahan blen..(bwg merah, putih, halia, tomato) pastu campur cili mesin kita tu..
  4. Masak lama2..agak nk kering,boh air lagi..lagi lama,lagi ok rasanya..sy td, 45minit masak cabai tu je..
  5. Boh ayam yg digoreng separuh masak tadi, sos tomato, air sikit n bawang besar potong bulat..(kalo ada kacang peas dalam tin tu, leh jugak bubuh..)
  6. Boh madu secukup rasa..kalo xnak pon xpe..
  7. Perasakan dengan garam sesedap tekak masing2..
  8. Biar sampai pecah minyak n hampir kering..
  9. Tutup api...
  10. Taraaaaaaaaa....bleh laa mula hidang n makan..


Selamat mencuba!

Iftar hari ni, nasi tomato, ayam masak merah bermadu tu, papadom n air asam..settle!



Resepi Nasi Tomato...

  1. Panaskan minyak sapi..pakai sikit sudah..banyak2 satgi not nice rasanya...campur minyak masak biasa skit..
  2. Pastu tumis bahan 4 beradik..
  3. Dah wangi, boh bahan blen..(bawang merah, putih, halia n tomato)..masa blen untuk ayam tadi, tinggal laa sikit untuk buat nasi ni plak..
  4. Boh sesudu tomato puree n sos tomato..kacau sat..
  5. Pastu boh beras yang dah dibersihkan...goreng sikit..
  6. Pastu masukkan susu cair campur stok ayam..tadi ak buat susu cair campur air boh kiub pati ayam satu...sukat ikut sukatan macam masak nasi biasa...
  7. Then, boh garam sikit..
  8. Masak macam biasa..ak guna pressure cooker tadi...so set 7 minit, beres....
  9. Titttt tittt titttttttt....pas 7 minit, gembur2 nasi, siap...hiaskan dengan kismis kalo nak..ak xboh sebab kismis dah dibalun habis oleh budak syesyeroi tu..boh daun bawang, bawang goreng, makan.....

No comments:

Post a Comment