Tadi pas masak, wassap gambar menu iftar i today kat Geng Kiut...pastu depa minta resepi..so, dah alang2 i hantar resepi kat depa, so copy paste ke sini laa plak..
Resepi ayam masak merah bermadu versi ketuk2 ramadhan nuna....
--------------------------------------------------------------------
- Mula goreng ayam boh garam kunyit separuh masak..
- Tumis bahan 4 beradik sampai wangi...
- Boh bahan blen..(bwg merah, putih, halia, tomato) pastu campur cili mesin kita tu..
- Masak lama2..agak nk kering,boh air lagi..lagi lama,lagi ok rasanya..sy td, 45minit masak cabai tu je..
- Boh ayam yg digoreng separuh masak tadi, sos tomato, air sikit n bawang besar potong bulat..(kalo ada kacang peas dalam tin tu, leh jugak bubuh..)
- Boh madu secukup rasa..kalo xnak pon xpe..
- Perasakan dengan garam sesedap tekak masing2..
- Biar sampai pecah minyak n hampir kering..
- Tutup api...
- Taraaaaaaaaa....bleh laa mula hidang n makan..
Selamat mencuba!
Iftar hari ni, nasi tomato, ayam masak merah bermadu tu, papadom n air asam..settle!
- Panaskan minyak sapi..pakai sikit sudah..banyak2 satgi not nice rasanya...campur minyak masak biasa skit..
- Pastu tumis bahan 4 beradik..
- Dah wangi, boh bahan blen..(bawang merah, putih, halia n tomato)..masa blen untuk ayam tadi, tinggal laa sikit untuk buat nasi ni plak..
- Boh sesudu tomato puree n sos tomato..kacau sat..
- Pastu boh beras yang dah dibersihkan...goreng sikit..
- Pastu masukkan susu cair campur stok ayam..tadi ak buat susu cair campur air boh kiub pati ayam satu...sukat ikut sukatan macam masak nasi biasa...
- Then, boh garam sikit..
- Masak macam biasa..ak guna pressure cooker tadi...so set 7 minit, beres....
- Titttt tittt titttttttt....pas 7 minit, gembur2 nasi, siap...hiaskan dengan kismis kalo nak..ak xboh sebab kismis dah dibalun habis oleh budak syesyeroi tu..boh daun bawang, bawang goreng, makan.....
No comments:
Post a Comment