Pavlova versi fariz..biasa laa, orang buat ak pon nak buat..wallaweh..sonang yo buatnya tu..resepi, gugel je..berlambak2 resepinya..semua lebih kurang ja..yang penting, kerajinan..bahan pon sikit je..
Jom kita tgk bahan n cara buat..cikidout..
Bahan :
4 biji telur putih
3/4 cawan gula castor
1 sudu besar Tepung jagung
1/2 sudu teh cuka makan
1/2 sudu teh esen vanila..
Topping :
Whipping cream
Buah-buahan segar yg masam2 sikit..
Cara :
- Pukul putih telur tu sampai kembang..sampai xtertumpah kalo diterbalikkan..pukul dengan kelajuan tinggi..
- Sambil mixer masih berleluasa kelajuannya, masukkan gula sikit2..
- Pukul lagi..sepenuh hati..
- Pastu boh tepung jagung..beat lagi 3 minit..dah..tutup mixer..pastu boh cuka n esen vanila..gaul ngn spatula je..guna je sudip..pusing satu arah je tau..(resepi kata cmtu, ak ikut laa cmtu)
- Pastu boh dalam loyang bakar..suhu 110 darjah..ohhh lupa..sebelum mula sesi pergaduhan pukul memukul tu, panaskan oven dulu 200 darjah..
- Bakar sejam 15 minit..tp ak derhaka..ak bakar sejam je sbb oven ak max timer dia ada sejam..malas nk tambah lagi 15 minit..tp jadi jugak..rangupppp jugak..
- Masa bakar tu, jangan nak memandai2 bukak tutup oven tu..biar je dia..pi laa basuh pinggan nun..
- Dah masak tu, tutup oven pastu bukak sikit pintu dia..jgn keluarkan lagi...biar dia rehat dlm tu sat..
- Sambil tu, pukul whipping cream..pastu tuang sesuka hati atas tu..
- Hias dengan buah2an mengikut hati kecilmu..
- Ngappp..nak lagi sedap, boh dalam peti bg sejuk dulu..laaaagi mabeles makan sejuk2..
- Senang kan...?
Xsampai 5 minit, separuh habis di bedal kami bertiga..lagi separuh masuk peti, esoknya makan...settle..
Semalam da beli buah kiwi..ingat hari ni nak buat skali lagi..jommmm...
No comments:
Post a Comment