Saturday, April 6, 2013

Pavlovaku..




Pavlova versi fariz..biasa laa, orang buat ak pon nak buat..wallaweh..sonang yo buatnya tu..resepi, gugel je..berlambak2 resepinya..semua lebih kurang ja..yang penting, kerajinan..bahan pon sikit je..

Jom kita tgk bahan n cara buat..cikidout..

Bahan :
4 biji telur putih
3/4 cawan gula castor
1 sudu besar Tepung jagung
1/2 sudu teh cuka makan
1/2 sudu teh esen vanila..

Topping : 
Whipping cream
Buah-buahan segar yg masam2 sikit..

Cara :

  1. Pukul putih telur tu sampai kembang..sampai xtertumpah kalo diterbalikkan..pukul dengan kelajuan tinggi..
  2. Sambil mixer masih berleluasa kelajuannya, masukkan gula sikit2..
  3. Pukul lagi..sepenuh hati..
  4. Pastu boh tepung jagung..beat lagi 3 minit..dah..tutup mixer..pastu boh cuka n esen vanila..gaul ngn spatula je..guna je sudip..pusing satu arah je tau..(resepi kata cmtu, ak ikut laa cmtu)
  5. Pastu boh dalam loyang bakar..suhu 110 darjah..ohhh lupa..sebelum mula sesi pergaduhan pukul memukul tu, panaskan oven dulu 200 darjah..
  6. Bakar sejam 15 minit..tp ak derhaka..ak bakar sejam je sbb oven ak max timer dia ada sejam..malas nk tambah lagi 15 minit..tp jadi jugak..rangupppp jugak..
  7. Masa bakar tu, jangan nak memandai2 bukak tutup oven tu..biar je dia..pi laa basuh pinggan nun..
  8. Dah masak tu, tutup oven pastu bukak sikit pintu dia..jgn keluarkan lagi...biar dia rehat dlm tu sat..
  9. Sambil tu, pukul whipping cream..pastu tuang sesuka hati atas tu..
  10. Hias dengan buah2an mengikut hati kecilmu..
  11. Ngappp..nak lagi sedap, boh dalam peti bg sejuk dulu..laaaagi mabeles makan sejuk2..
  12. Senang kan...?
Xsampai 5 minit, separuh habis di bedal kami bertiga..lagi separuh masuk peti, esoknya makan...settle..

Semalam da beli buah kiwi..ingat hari ni nak buat skali lagi..jommmm...

No comments:

Post a Comment