Saturday, January 19, 2013

Kuih Seri Muka Versi Ibu Fariz...

hari ni hari Sabtu..pagi td kol 10, ak ada check up kesihatan kat padang Balok Sejahtera tu..bebudak medic UIA buat..minggu lepas depa mai ambik maklumat..

So smlm strt kol 12, berposa laa kita ye..kuar umah kol 10 pagi..hujan, tp tetap gigih jgk nak pi.hehe...memula check gula dalam darah...normal..bacaan dia 4.2 apa nth..xtau..tp yg pastinya normal..

Pastu part amik darah..kat lengan..takuttt...takut2 pon, org nak potong turn ak marah jgk..huhu..10 ml (ml kot..ke apa nth bacaan dia) dia amik darah ak...byk jgk laa..then dia masukkn dlm 3 botol2 kecik..yg tu nk bawak ke makmal..nnt keputusan dia pos kat umah...

Next step, ukur lilit pinggang n punggung..uhuhu...pastu check tekanan darah...
kali pertama bacaan 92/57..
kali kedua, bacaan 87/64..
mmg rendah laa tu kn..dulu pon penah jugak ak rasa pening2, gelap2 mata nk pitam kn..mmg da tau darah rendah...

pastu ukur berat n tinggi utk dapatkn BMI...BMI ak 21.9..normal jugak..berat da jd 48kg..yeayyy sronok..skit lagi nk capai azam thn lepas...chaiyok2...pastu check lemak dlm badan...28.8 katanya ikut alat tu...ak tanya laa, range normal berapa?dia cakap, bergantung kpd berat badan, tinggi n umo..so dia kata, ak punya tu normal...Alhamdulillah...
pastu jumpa consultant dia..dia suggest ak banyakkn makan sayur2 hijau..kalo kerang, hati smua tu, tkt kolestrol naik plak..huhu...beres2...

pi situ dapat sebungkus bihun, teh o suam, roti coklat n air mineral cup...roti coklat tu, kat situ lagi fariz da blasah dh...huhu...seppp xpayah masak thari nih..goreng ayam, mkn ngn bihun..nyaman...

pastu trus pi Jaya Gading beli beras pulut..pt ni nak buat Seri Muka..huhu...

balik tu kol 12, terus rendam beras pulut (400g) tu....

Mari berSERI MUKA...

Step 1:
Pas dh rendam 15 - 20 minit, toskan..
Pastu campur 400ml santan cair, minyak n garam skit....


Step 2 :
Kukus 20 minit..pastu kuarkn n ratakn permukaan..biar sat...masa tu beras pulut blm masak..mentah2 skt lagi..kira sparuh masak laa..

Step 3 : 
pukul gula n 2 biji telur sampai kembang..pastu boh 450ml santan pekat, 300ml air, pewarna n garam...gaul rata..pastu boh 120g tepung gandum n 3 sudu tepung jagung...
Kacau, tapis n tuang atas pulut td..



Step 4 :
Kukus 45 minit..td ak kukus sejam...

Step 5 :
Tunggu sejuk baru potong...

Taraaaaa....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

xda pewarna hijau..so ak blasah je laa warna merah..comel jgk kn..kiki..bleh laa, sedap jugak..tp termanis skit.len kali leh kurangkn gula..td main hentam bubuh je..


No comments:

Post a Comment